NOVI PEUGEOT E-3008

PEUGEOT će do 2025. nuditi veliki izbor električnih automobila, a novu eru započinje najprodavaniji model, potpuno novi električni fastback SUV, PEUGEOT E-3008.

PEUGEOT je sa novim E-3008 pomaknuo granice kreativnosti kroz dizajn, užitak u vožnji i električne performanse koje osiguravaju korisnicima posve novu razinu užitka u vožnji.

 • fastback SUV novog i učinkovitog dizajna.
 • koju pruža PEUGEOT Panoramic i-Cockpit® nove generacije, podižući užitak u vožnji na posve novu razinu.
 • 100 % električnog dosega (do 700 km) i performansi, zahvaljujući novoj platformi STLA Medium.

Aktualni PEUGEOT 3008 jedan je od najprodavanijih modela marke, a u proteklih je sedam godina oduševio više od 1 320 000 kupaca u 130 zemalja. PEUGEOT predano radi na elektrificiranju cjelokupne Peugeot game vozila te će do 2025. svi modeli imati elektrificiranu verziju, a do 2030. planira prodaju u Europi bazirati isključivo na električnim vozilima. Predstavljanjem novog E-3008, PEUGEOT otvara vrata novog, električnog doba.

PEUGEOT E-3008 prvi je model napravljen na novoj platformi, STLA Medium. Riječ je o inovativnoj platformi osmišljenoj da u najvećoj mjeri ispuni sve najvažnije kriterije kupaca: doseg (do 700 km), vrijeme punjenja (30 minuta), užitak u vožnji, performanse, učinkovitost te povezane usluge i funkcije (planiranje putovanja, pametno punjenje, funkcija Vehicle to Load, Plug&Charge i bežično ažuriranje). 

Novi PEUGEOT E-3008 proizvodit će se isključivo u Francuskoj,  u Sochauxu, a u prodaju kreće u veljači 2024.

Gama modela temeljit će se na razinama opreme Allure i GT, s tri paketa opcijske opreme kako bi izbor bio što jednostavniji. Osim različitih razina opreme kupci će moći izabrati između tri potpuno električna motora (210 KS, 230 KS s produljenim dosegom i 320 KS s dva motora (pogon na sve kotače).  U ponudi će biti dostupni i hibridni 1.2L motor 136 KS odnosno plug-in hibridni 1.6L motor 195 KS.

LINDA JACKSON, GLAVNA DIREKTORICA MARKE PEUGEOT: „Predstavljanje novog modela E-3008 velik je korak u transformaciji marke PEUGEOT u privlačan, posve elektrificirani brend koji postavlja nova pravila u pogledu dizajna, užitka u vožnji i učinkovitosti. Njegov vanjski dizajn, spektakularni PEUGEOT Panoramic i-Cockpit®, užitak u vožnji i dosad neviđene električne performanse novog modela E-3008 označavaju novo doba marke PEUGEOT, omogućujući joj da se pozicionira kao francuski brend s najvećim izborom električnih vozila za svakodnevnu upotrebu na tržištu. ”

PRIVLAČNOST: NOVI E-3008 – DIZAJN POTPUNO NOVIH VIZURA

Novi E-3008 započinje novo električno doba dizajna marke PEUGEOT, u kojem je elegancija u službi učinkovitosti.

MATTHIAS HOSSANN, DIREKTOR ODJELA ZA DIZAJN MARKE PEUGEOT: „Novi E-3008 povezuje inovativnost i odvažnost marke Peugeot te utjelovljuje sve vrijednosti našeg brenda. Ovim je redizajnom model 3008 osuvremenjen, a njegov dinamičan dizajn spojen je s optimalnom učinkovitošću zahvaljujući fastback silueti te inovacijama koje donosi PEUGEOT Panoramic

i-Cockpit® nove generacije.”

 • Aerodinamičan fastback, SUV mačjeg stava

Novi E-3008 lako je prepoznatljiv po svojem fastback SUV dizajnu. Dok dinamična i aerodinamična konstrukcija (Cx 0,28) novog E-3008 spaja profinjenost, učinkovitost i prostranost.

Energičnost novog E-3008 proizlazi iz uravnoteženih dimenzija vozila (duljina: 4,54 m, širina: 1,89 m, visina: 1,64 m), koje ga i dalje čine najkompaktnijim među posve električnim SUV vozilima C-segmenta, uz obilje prostora za putnike i prtljagu.

 • Tehnološki napredan sprijeda

PEUGEOT na novom modelu E-3008 predstavlja novi dizajn prednjeg kraja. Peugeot je zadržao svoj prepoznatljiv svjetlosni potpis u obliku triju kandži, ali je dizajn prednjih svjetala i maske posve nov.

U središtu dizajna prednjeg kraja nalazi se novi logo marke PEUGEOT koji, zahvaljujući gradacijskom učinku boje, bez vidljivih granica povezuje novi svjetlosni potpis i prednju masku.

Prednja svjetla, izvedena u obliku tankih i profinjenih linija, smještena su iznad prednje maske te se protežu cijelim prednjim krajem. Riječ je o posebnoj značajci dizajna koja novom E-3008 pruža impozantan izgled koji naglašava njegove suvremene karakteristike i osobnost.

Sve inačice modela imaju LED prednja svjetla. E-3008 GT serijski je dodatno opremljen novom Pixel LED tehnologijom marke PEUGEOT koja automatski prilagođava snop prednjih svjetala, održavajući optimalno osvjetljenje bez ometanja drugih sudionika u prometu.

Text Box: OBJAVA ZA MEDIJE
 • Koncept koji fastback vodi na novu razinu

PEUGEOT je modernizirao klasičan dizajn stražnjeg dijela fastbacka „lebdećim” spojlerom. Ta inovativna značajka povećava zakrivljenost karoserije novog modela E-3008, istodobno poboljšavajući aerodinamična svojstva.

Velik stražnji kraj novog E-3008 dinamičnog je dizajna, naglašen prepoznatljivim svjetlosnim potpisom u obliku triju kandži (u 3D izvedbi na inačicama GT), te osigurava obilje prostora u drugom redu sjedala i velik obujam prtljažnika (520 litara bez obzira na vrstu motora), isto kao i u prethodnom modelu 3008.

 • Usavršena silueta

Na novom E-3008 svaki je detalj dizajna pomno osmišljen kako bi bio još inovativniji i učinkovitiji.

Brtve stakala skrivene su u vratima, što pridonosi elegantnom izgledu bočne strana automobila.

 • Inovativni i usavršeni kotači

PEUGEOT nastavlja s inovacijama započetima na modelu 408 pa je opremio i novi E-3008 kotačima koji pridonose suvremenijem izgledu i aerodinamičnim svojstvima.

Kotači su dimenzija 19 ili 20 inča te se u njihovu središtu ističe novi logo marke PEUGEOT.

 • Profinjena i izdržljiva završna obrada

Kad je riječ o vanjskoj završnoj obradi, na modelu E-3008 primijenjen je nov, suvremeniji pristup usmjeren na izdržljivost.

Novi E-3008 dostupan je u šest boja karoserije.

Zahvaljujući inovativnim dvobojnim pigmentima, plava boja Obsession mijenja se iz plave u zelenu, ovisno o osvjetljenju i kutu promatranja automobila, što na profinjen način pokazuje kako E-3008 ulazi u novo doba.

Posve nova plava boja Ingaro svojim suptilnim odsjajem savršeno naglašava moderne linije novog modela E-3008.

Ostale dostupne boje su bijela Okenite, crna Perla Nera, siva Artense i siva Titanium.

Novi E-3008 GT serijski dolazi u dvobojnoj izvedbi sa sjajnim crnim krovom, donji dijelovi prednjeg i stražnjeg odbojnika, blatobrani i zaštite pragova vrata također su izvedeni u sjajno crnoj boji.

 • Visokokvalitetan i tehnološki napredan putnički prostor

Uz nevjerojatan 21-inčni lebdeći panoramski zaslon na novom PEUGEOT Panoramic i-Cockpitu® (vidjeti u nastavku), privlačnost i tehnološke značajke putničkog prostora dodatno su naglašeni ambijentalnim LED osvjetljenjem koje se može prilagoditi u osam različitih boja.

Osvjetljenje se reflektira u elegantnom obrubu od pravog aluminija koji se proteže cijelom armaturnom pločom i nastavlja na vratima. Kombinacija aluminija, svjetla i tkanine s uzorkom stvara jedinstven i kvalitetan sklad prvorazrednih materijala.

EMOCIJA: NOVI PEUGEOT PANORAMIC i-COCKPIT® ZA NEVJEROJATAN UŽITAK U VOŽNJI

Inovacije i profinjenost koje odlikuju E-3008 izvana nastavljaju se i u njegovoj unutrašnjosti.

Novi PEUGEOT Panoramic i-Cockpit® odvodi užitak u vožnji na novu razinu.

 • Zakrivljeni lebdeći 21-inčni panoramski zaslon visoke razlučivosti kombinira head-up zaslon i središnji zaslon na dodir.

Timovi marke PEUGEOT odlučili su spojiti dva od tri glavna elementa i-Cockpita®, head-up zaslon i veliki središnji dodirni zaslon. Oni su sad integrirani u zakrivljeni panoramski zaslon koji čini jedinstveni 21-inčni zaslon visoke razlučivosti koji se proteže s lijeve strane armaturne ploče do središnje konzole. Taj panoramski zaslon lebdi iznad armaturne ploče. Efekt „lebdenja” naglašen je ambijentalnim LED osvjetljenjem koje se emitira ispod zaslona.

Smješten tako da osigura najbolje ergonomske značajke, taj je 21-inčni zaslon blago zakrivljen prema vozaču, a opet posve pristupačan suvozaču. Dakle, ovaj veliki i iznimno kvalitetan digitalni zaslon spaja dvije ključne funkcije PEUGEOT i-Cockpita®:

– s lijeve strane panoramskog zaslona, instrumentalna ploča prikazuje sve informacije povezane s vožnjom (brzina, snaga, sustavi za pomoć u vožnji, protok energije) iznad kompaktnog upravljača.

– s desne strane panoramskog zaslona, u središtu armaturne ploče, smješten je dodirni zaslon pristupačan i vozaču i suvozaču. Može ga se koristiti za upravljanje grijanjem / klima-uređajem, navigacijom, medijskim sadržajem, sustavima za povezivanje itd.

U razini opreme Allure modela E-3008, novi PEUGEOT i-Cockpit® serijski čine dva 10-inčna digitalna zaslona integrirana u jedan element panoramskog zaslona, čime se postiže isti efekt lebdenja kao kod 21-inčnog zaslona. Razina opreme GT serijski je opremljena 21-inčnim zaslonom.

 • Nova arhitektura i ergonomske značajke

Novi PEUGEOT Panoramic i-Cockpit® ima posve novu arhitekturu. Inovativnost proizlazi iz toga što je panoramski zaslon postavljen na armaturnu ploču sustavom pričvršćivanja koji nije vidljiv iz putničkog prostora. Tim je rasporedom poboljšana pristupačnost i vidljivost informacija koje se prikazuju na 21-inčnom panoramskom dodirnom zaslonu. 

Na središnjem dijelu armaturne ploče smještene su tipke i-Toggle koje se mogu u potpunosti prilagođavati i programirati kako bi omogućile brz pristup deset omiljenih funkcija korisnika: pozivanje omiljenog kontakta, pokretanje navigacije do često korištenog odredišta, namještanje radija na omiljenu postaju, postavljanje idealne temperature klima-uređaja itd.

Središnja konzola prostrana je i pročišćena, čime se povećava prostor za odlaganje i postiže zaista ugodan i otvoren prostor u području suvozačeva sjedala.

Ta je prostranost rezultat premještanja ručice automatskog mjenjača na armaturnu ploču. Mjenjač se sad nalazi s desne strane upravljača, pored tipke stop/start. To omogućuje veću ergonomiju te lakši pristup mjenjaču i tipki za zaustavljanje i pokretanje vozila jednim pokretom.

 • Novi kompaktni upravljač s tipkama osjetljivima na dodir

Kompaktni upravljač ključan je dio PEUGEOT i-Cockpita® od samih početaka i pomno je redizajniran kako bi omogućio još veći užitak u vožnji. Naravno, zadržao je kompaktna svojstva i dobio moderniji izgled: redizajnirani središnji dio smanjen je i „odmaknut” od krakova kako bi se postigao efekt lebdenja sličan onome na panoramskom zaslonu armaturne ploče.

Nove Tipke na kompaktnom upravljaču automatski detektiraju prste vozača, ali aktiviraju se tek kad ih vozač pritisne, čime se izbjegavaju nenamjerne radnje.

Novi kompaktni upravljač grijan je u seriji od verzije E-3008 GT. Novi PEUGEOT Panoramic i-Cockpit® uvodi dva nova, tanka i elegantna prekidača i dvije ručice za regenerativno kočenje iza kompaktnog upravljača.

 • Iznimna udobnost

Putnički prostor novog modela E-3008 nudi putnicima opuštajuće iskustvo te obilje prostora i svjetlosti. Nova prednja sjedala u kombinaciji TEP kože i tkanine u inačici Allure te TEP kože i Alcantare u inačici GT pružaju udobnost bez premca. Sjedala su iznimno udobna i izrađena od pjene visoke gustoće.

Prednja sjedala novog modela E-3008 dobila su prestižnu oznaku AGR (Aktion für Gesunder Rücken) koju dodjeljuje njemačko udruženje liječnika i terapeuta zbog sprječavanja bolova u leđima. U inačici GT sjedala uključuju ventilaciju i masažnu funkciju, a grijanje je dostupno i u drugom redu.

PEUGEOT prvi put nudi mogućnost opremanja prednjih sjedala prilagodljivim bočnim potporama koje se električno napuhuju ili ispuhuju kako bi se savršeno prilagodili obliku tijela putnika.

Kako bi se osigurala zdrava atmosfera u unutrašnjosti, novi PEUGEOT E-3008 opremljen je sustavom AQS (Air Quality System) koji kontinuirano prati kvalitetu zraka koji ulazi u putnički prostor i, prema potrebi, automatski aktivira pročišćavanje zraka.
Inačica GT uključuje i sustav za tretiranje zraka Clean Cabin koji filtrira onečišćujuće plinove i čestice. Kvaliteta zraka prikazuje se na desnoj strani panoramskog zaslona.

Posebno pažljivo izvedena zvučna izolacija može se dodatno unaprijediti opcijskim laminiranim prednjim staklima u kombinaciji s vrlo kvalitetnim sustavom Focal® Premium Hi-Fi koji je rezultat dugogodišnje suradnje marke PEUGEOT s timovima Focal®, francuskog brenda specijaliziranog za najkvalitetnije audio sustave.

Focal® Premium Hi-Fi sustav uključuje 10 zvučnika opremljenih ekskluzivnim patentiranim tehnologijama:

– 4 TNF zvučnika s invertiranom kupolom od aluminija

– 4 zvučnika s membranom od materijala Polyglass i 165 mm TMD (Tuned Mass Damper) za prigušivanje ovjesa

– 1 središnji zvučnik s membranom od materijala Polyglass poboljšanih performasi

– 1 Power Flower™ optimizirani Subwoofer

Svi su oni povezani na novo 12-kanalno pojačalo od 690 W (tehnologija iz klase D). Glazbeno iskustvo još je bogatije zahvaljujući inovativnom „Front-Optimised” načinu slušanja koji pretvara prvi red sjedala novog modela E-3008 u pravu pozornicu.